Obecnie żyjemy w czasach, kiedy wszystko jest szybkie. Szybkie zakupy, szybkie jedzenie, szybkie odchudzanie. Nie mamy czasu, by za długo skupiać się na jednym zadaniu, kiedy w kolejce czekają już kolejne bardzo ważne projekty. Problem w tym, że nie wszystko jesteśmy w stanie zrobić błyskawicznie. Do tego typu zadań zdecydowanie należy odchudzanie. Szybkie odchudzanie nie jest dobrym pomysłem. W ten sposób możemy nie tylko nabawić się wielu groźnych chorób, ale przede wszystkim jest więcej niż pewne, że dopadnie nas gigantyczny efekt jo-jo. Przecież nie o to nam chodzi. Dlatego, jeśli chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów musimy podejść do tego zadania odpowiedzialnie i nie robić nic na siłę. Sukces przyjdzie tylko wtedy, jeśli będziemy dążyć do niego małymi krokami.
Kiedy zapytamy kogokolwiek co zrobić, by schudnąć otrzymamy odpowiedź, że bez treningu i diety ani rusz. Jeśli jednak nie mamy zbyt dużo wolnego czasu zapewne nie mamy go także na regularne ćwiczenia. Codzienna aktywność fizyczna jest jednak bardzo ważna. Dlatego, jeśli brakuje nam czasu na siłownię wystarczy, że wieczorem po prostu pójdziemy na dłuższy spacer z psem albo jadąc do pracy wysiądziemy jeden przystanek wcześniej. Nie róbmy jednak odstępstw, jeżeli chodzi o zdrowe odżywianie. Zapomnijmy raz na zawsze o wszelkiego rodzaju przetworzonych produktach. Wyrzućmy z jadłospisu kolorowe napoje gazowane oraz produkty z zawartością cukru, tłuszczów utwardzonych, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Już to wystarczy, żeby odczuć znaczną różnicę w samopoczuciu. Nim się obejrzysz poprawi się nie tylko Twoje zdrowie. Pożądanych kształtów nabierze także Twoja sylwetka.
Poza dietą i treningami proces odchudzania możemy wspomóc naturalnymi środkami. Wśród nich króluje ostatnio młody jęczmień. Jego popularność nieustannie wzrasta. Poznajmy więc bliżej zagadnienie: młody jęczmień a odchudzanie. Młody jęczmień znany jest także pod nazwą zielony jęczmień. Jego przewagą nad zwykłym jęczmieniem jest niewątpliwie wyższa zawartość zdrowotnych składników odżywczych. Właśnie dlatego zaczęto go wykorzystywać w kuchni osób dbających o linię. Warto go spożywać, chociażby ze względu na wysoką zawartość witamin i mikroelementów. Ten zielony proszek zawiera między innymi: witaminę C i E, witaminy z grupy B, takie jak: B1, B2, B3, B6. Znajdziemy tu również kwas foliowy, biotynę, kwas pantotenowy oraz wapń, żelazo, cynk oraz magnez. Młody jęczmień wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Polecany jest więc w stanach obniżonej odporności. Swoją zieloną barwę zawdzięcza obecności chlorofilu, który posiada właściwości oczyszczające i odnawiające. Ponadto wspomaga rozwój prawidłowej flory bakteryjnej, zwalcza wszelkiego rodzaju stany zapalne, a także pomaga w niwelowaniu nieprzyjemnych zapachów z ust i ciała.
Wysoka zawartość błonnika sprawiła, że młody jęczmień wkroczył z rozmachem na salony i zajął wysokie miejsce wśród popularnych superfoods. Błonnik pokarmowy działa jak swego rodzaju miotełka, która sprząta nasze jelita i pomaga w usuwaniu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Dzięki temu zbawiennie wpływa na nasz organizm. Regularne spożywanie młodego jęczmienia wspomaga procesy trawienne, a co za tym idzie przyspiesza metabolizm, co jest sprawą istotną, jeśli zależy nam na zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. Pęczniejący w żołądku błonnik sprawia, że uczucie głodu zostaje zaspokojone na dłużej. Jest to niezwykle pomocne w procesie odchudzania. Dzięki temu ograniczamy podjadanie między posiłkami, gdyż najzwyczajniej w świecie nie jesteśmy już tak głodni.
Jeśli zależy nam na uzyskaniu takich efektów powinniśmy spożywać młody jęczmień dwa razy dziennie przed posiłkiem. Najłatwiej będzie rozpuścić go w szklance wody mineralnej. Warto jednak zaznaczyć, że młody jęczmień nie należy do najsmaczniejszych. Jego smak jest bardzo wyrazisty, gorzki. Na szczęście można sobie z tym poradzić w prosty sposób. Wystarczy po prostu stosować go jako dodatek do posiłków, jako jeden z wielu składników. Możemy dodać go do wypieków. Świetnie da się ukryć jego smak we wszelkiego rodzaju ciastach, ciasteczkach i muffinkach. Będzie też dobrym dodatkiem do owocowych koktajli i smoothie bowl. Generalnie będzie pasować wszędzie tam, gdzie połączy się ze słodkim smakiem, który przełamie lub zamaskuje gorzki aromat jęczmienia. Najprostszy przepis na smoothie to jeden banan, jedno awokado i łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia. Banan nada słodkości, a awokado sprawi, że koktajl nabierze kremowej konsystencji. To idealny pomysł na śniadanie lub posiłek potreningowy. Istna bomba witaminowa.
Należy jednak pamiętać, że spożywanie samego młodego jęczmienia nie wystarczy, by osiągnąć sukces w odchudzaniu. Najważniejsze jest zbudowanie zdrowych nawyków. Młody jęczmień może jedynie wspomóc nas na drodze do zrzucenia zbędnych kilogramów. Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta uzupełniona o superfoods sprawi, że znacząco poprawi się nasze zdrowie i samopoczucie. Warto więc zwrócić uwagę na dobroczynne właściwości młodego jęczmienia.