Uznałeś, że to właśnie teraz, gdy do lata zostało jeszcze trochę czasu, jest najlepszy moment na to, by zacząć się odchudzać i nareszcie zająć się wszystkimi nieestetycznymi fałdkami tłuszczu. Zrobiłeś już nawet dogłębny przegląd swojej lodówki. Wyrzuciłeś z niej kaloryczne kiełbaski i parówki, oddając je swojemu czworonożnemu przyjacielowi lub oferując je w prezencie współlokatorowi. Margaryna i tłuste żółte sery trafiły do kosza. Teraz twoja lodówka wygląda zupełnie inaczej – wypełniają ją przede wszystkim świeże owoce i warzywa. Idąc dalej tym tropem, zajrzałeś także do swoich kuchennych szafek. Pozbyłeś się wszystkich słodyczy i gotowych produktów, zastępując to wszystko pełnoziarnistymi makaronami, wafelkami ryżowymi i kaszami. A co powinieneś zrobić z takim ryżem? Ryż a odchudzanie idealnie się u ciebie sprawdzi. Nie musisz wcale z niego rezygnować, dlatego pod żadnym pozorem, w przypływie emocji, nie wyrzucaj go do kubła na śmieci. Z wielu powodów powinieneś traktować ryż jak najlepsze źródło węglowodanów. Jedząc go, dbasz i o swoją sylwetkę, i o swoje zdrowie.
Powinieneś jeść ryż chociażby dlatego, że jest on jednym z nielicznych źródeł węglowodanów, które w ogóle nie zawierają glutenu. A obecnie na nietolerancję tego składnika cierpią miliony osób dorosłych. Być może nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, że kompletnie go nie trawisz. Sprawdź to i jeśli okaże się to prawdą, zrezygnuj z jedzenia produktów kryjących w sobie chociażby minimalne ilości glutenu. Jeżeli nie posiadasz odpowiednich enzymów trawiennych, nie jesteś w stanie ich dobrze przetrawić i dlatego możesz na nie źle reagować. Efektem ubocznym tego procesu stają się nieprzyjemne gazy, bóle brzucha i biegunki bądź zaparcia. Jeżeli dalej jesz gluten mimo tego, iż go nie tolerujesz, upośledzasz swoje jelita i możesz doprowadzić do wystąpienia w nich poważnego stanu zapalnego. Stają się one mniej szczelne, przez co mogą doprowadzić do zachorowania całego organizmu. Cierpisz na celiakię? Zamiast jeść pieczywo, wybieraj właśnie ryż. Nie zawiera on glutenu, dlatego na pewno poradzisz sobie z jego strawieniem.
Ryż a odchudzanie – ryż należy do grupy produktów węglowodanowych. Mimo iż jest dość kaloryczny, możesz to uznać za jego zaletę. Spożywając go w dowolnej porze, zapewniasz sobie pokaźny zastrzyk energii. Uwalniana jest ona jeszcze na kilka godzin po spożytym posiłku. Energii dostarczają ci bowiem węglowodany złożone. Twój organizm potrzebuje czasu, by je przetrawić i zużyć w postaci energii, dzięki czemu nasycasz się nimi na znacznie dłużej niż węglowodanami prostymi (czyli zwykłym cukrem i przygotowanymi z niego wyrobami). W niektórych krajach świata ryż stanowi wręcz podstawę każdego systemu żywienia. Japończycy nie wyobrażają sobie bez niego żadnego posiłku. Jedzą go na śniadanie, obiad i kolację, czasami podając go na słono, innym razem tworząc z niego słodkie desery. Jest to naprawdę wspaniały produkt spożywczy. Dlaczego więc sam miałbyś go unikać?
Większość produktów mącznych może obciążać twój żołądek. Układ pokarmowy często nie radzi sobie zbyt dobrze z ich trawieniem, dlatego też po zjedzeniu białego pieczywa czy jasnego makaronu nieraz czujesz się przepełniony i wzdęty, mimo iż wcale nie zjadłeś jakoś specjalnie dużo. Ryż jest natomiast jednym z najlepiej trawionych produktów tego rodzaju. Możesz go jeść nawet wtedy, gdy masz wrażliwe jelita i źle reagujesz na spożycie mącznych produktów. Ryż może nawet zahamować pewne dolegliwości żołądkowe. Dzięki niemu poradzisz sobie m.in. z biegunkami i w naturalny sposób je zahamujesz, zmieniając strukturę swojego stolca i pozbywając się ciągłego bólu brzucha oraz bezustannie odczuwanego parcia. Jako że ryż jest tak dobrze trawiony przez ludzki organizm, odsączoną z niego wodę nieraz podaje się nawet kilkulatkom. Skoro więc twoje dzieci mogą go spokojnie spożywać, ty też masz prawo to robić.
Ryż a odchudzanie – pamiętaj jednak, że jedzenie tego produktu w nadmiernych ilościach może wywołać inny problem trawienny. Skoro bowiem ryż tak świetnie radzi sobie z zaparciami, czasem może doprowadzić do zaparć. Jeśli nie chcesz się z nimi później zmagać, nigdy nie jedz ryżu samego. Zawsze dodawaj go do dobrze zbilansowanych posiłków lub twórz go z pomocą innych artykułów spożywczych. Zadbaj o to, by te pozostałe były dobrymi źródłami błonnika pokarmowego. Są to przede wszystkim owoce i warzywa, które, jak sam dobrze wiesz, są absolutną podstawą każdej diety odchudzającej. Pomysłów na zdrowe i dietetyczne dania z wykorzystaniem ryżu nie musisz na szczęście daleko szukać. Jeżeli do tej pory w porze obiadowej zajadałeś się schabem lub innymi odmianami wieprzowiny, zastąp to po prostu chudszą piersią z indyka, kurczakiem albo wołowiną. Obok mięsa umieść pięćdziesiąt gramów brązowego lub białego ryżu, a resztę talerza wypełnij dowolnymi warzywami. Z ryżu przygotujesz też dania na słodko, które możesz zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Sprawią one, że twoja dieta przestanie być monotonna i nudna.