W dzisiejszych czasach coraz częściej mówi się na temat zdrowego trybu życia, a co za tym idzie, również odpowiedniego żywienia. Nic więc dziwnego, że na rynku wciąż powstają nowe sklepy, które w swoim asortymencie posiadają przede wszystkim zdrową i ekologiczną żywność.
Obecna moda kładzie duży nacisk na szczupłą sylwetkę. Szczególnie panie za wszelką cenę dążą do jej uzyskania. Sposobów jest wiele. Niektóre z nas wylewają siódme poty na siłowni, inne się głodzą, czy też zażywają przeróżne suplementy wspomagające odchudzanie. Większość z tych radykalnych środków często zawodzi i po wróceniu do poprzedniego, niekoniecznie zdrowego stylu życia, pojawia się koszmar nas wszystkich tzw. efekt jo-jo.
We wszystkich podejmowanych działaniach warto jednak wykazać dozę racjonalności. Czasami jedynym co musimy zrobić jest niewielkie zmodyfikowanie tego co jemy na co dzień. Warto ograniczyć wysokokaloryczne produkty oraz te, które w swoim składzie zawierają niezwykle duże ilości cukru. Wskazany jest również ruch, jednak powinno się go wprowadzać pomału. Zacząć można od 30 minutowego spaceru raz dziennie. W dbaniu o szczupłą sylwetkę niezwykle ważna jest systematyczność oraz determinacja. Nie można ulegać pokusom, a to wszystko daje nam gwarancję uzyskania zaplanowanego przez nas celu.
Płatki ryżowe a odchudzanie.
Są doskonałym produktem na odchudzanie. Nie wierzysz?
Przekąska jest bardzo lekka, ale za to bardzo pożywna. Daje poczucie sytości na kilka kolejnych godzin, dzięki czemu nie mamy ochoty dojadać. Są bardzo lekkostrawne, bogate w żelazo. Nie zawierają w swoim składzie glutenu, dzięki czemu są bezpieczne i wskazane dla alergików.
Możemy na ich bazie przygotować wiele dań. Często stosowane są jako sposób na zagęszczenie zup, czy też sosów. Zdecydowanie są o wiele bardziej zdrowe od tradycyjnej, białej mąki.
Płatki ryżowe w swoim składzie zawierają bardzo wiele składników odżywczych. Ich głównym, drogocennym minerałem wchodzącym w jest wapń. W 100 gramach płatków znajduje się, aż 30 mg tego minerału. Płatki ryżowe zawierają znikomą zawartość tłuszczu, 3 gramy w 100 gramach płatków. W ich skład wchodzą również ogromne pokłady błonnika. W szczególności polecane są osobom, które na co dzień unikają mięsa oraz produktów mlecznych.
Dlaczego płatki ryżowe są tak pomocne w odchudzaniu?
To bardzo proste. Nie tylko są niezwykle pożywne, ale również sycące. Mają znikomą ilość kalorii 350 kalorii w 100 gramach produktu. W przypadku osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów ich spożywanie zalecane jest głównie o poranku. W postaci śniadania płatki ryżowe będą w stanie zapewnić nam odpowiednią dozę energii na cały dzień.
Płatki ryżowe polecane są również osobom: chorującym na celiakię, anemię, niedobór żelaza. Warto je podawać również dzieciom oraz młodzieży w fazie intensywnego wzrostu.
W jaki sposób pozyskiwane są obecnie płatki ryżowe?
Płatki ryżowe są produktem, który otrzymujemy z ziaren ryżu , które następnie poddawane są działaniu pary wodnej, a w ostatniej fazie prasowaniu. Dzięki wszystkim tym zabiegom możemy w krótkim czasie przygotować wartościowy posiłek, nie tracąc przy tym właściwości odżywczych ich głównego składnika.
Należy również wspomnieć o kolejnej zalecie płatków. Mają właściwości, dzięki którym nasz organizm się oczyszcza.
Gdzie można kupić płatki ryżowe oraz jak wybrać odpowiednie?
Obecnie płatki można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym oraz w Internecie. Należy zwrócić jednak uwagę, czy nie są to tak zwane płatki błyskawiczne. Dlaczego? Ich wielką zaletą niewątpliwie jest krótki czas jaki musimy przeznaczyć na ich przygotowanie, jednak są to płatki w dużym stopniu przetworzone, zawierające duże ilości chemicznych składników. Warto więc wydać kilka złotych więcej, poświęcić czas na przygotowanie posiłku, w zamian za co mamy pewność, że to co jemy jest na pewno zdrowe.
Nie należy dłużej zastanawiać się nad ich kupnem. W swoim składzie mają ogromną masę składników odżywczych oraz minerałów. Śmiało możesz podać je swojemu dziecku i mieć pewność, że do obiadu będzie syte i pełne energii. Przygotowując tradycyjną owsiankę można ją nieco urozmaicić. Gotować płatki możemy na wodzie, ale również na mleku. W chwili, gdy płatki staną się miękkie i delikatne możemy dodać do nich praktycznie wszystko co lubimy: owoce (jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie itp.), orzechy (laskowe, włoskie itp), siemię lniane i wiele innych. Pamiętajmy jednak aby unikać płatków błyskawicznych. Obecnie mamy dużą możliwość wyboru z asortymentu na prawdę zdrowej, nieprzetworzonej żywności, dlatego skorzystajmy z tego. Płatki ryżowe nie są drogie, a są w stanie sprawić kilka pozytywnych skutków dla naszego organizmu np.: uzupełnić brakujące minerały, dać poczucie sytości na resztę dnia oraz wzmocnić nasz organizm. Warto więc włączyć je do codziennej diety, szczególnie w postaci śniadań. Dla osób, które marzą o smukłej sylwetce, połączone ze zdrowym stylem życia, będą w stanie wspomóc proces odchudzania oraz przyśpieszyć metabolizm.