pieczarka

Pieczarki w Polsce uprawiane są już od XIX wieku. Te popularne grzyby można uprawiać samemu w szopie, piwnicy lub szklarni. Firmy zajmujące się towarową produkcją pieczarek potrzebują do tego celu specjalnej hali uprawowej oraz specjalnego pomieszczenia do odkażania, fermentacji i pasteryzacji podłoża. Samo podłoże do pieczarek jest tematem, który zasługuje na dłuższe omówienie. Zapraszamy zatem do lektury artykułu.

Podłoże do pieczarek – co warto wiedzieć?

Zacznijmy od tego, że skład podłoży do pieczarek może się różnić w zależności od producenta. Według niektórych specjalistów najlepszą podstawę do uprawy tych grzybów stanowi nawóz koński bez domieszek. Bardzo często stosuje się jednak różnego rodzaju dodatki, w zależności od zastosowanej metody. W tzw. metodzie holenderskiej znajduje się mocznik, nawóz kurzy, gips oraz woda. Przygotowane podłoże poddaje się fermentacji, która trwa od 9 do 11 dni. W czasie trwania tego procesu dodawane są różne składniki wzbogacające, całość należy w razie potrzeby zwilżać, a po dodaniu każdego składnika przemieszać. Oprócz utrzymania odpowiedniej wilgotności, duże znaczenie ma też odpowiednia temperatura, która zmienia się w zależności od fazy fermentacji.

Po zakończeniu fermentacji, następuje etap pasteryzacji podłoża do pieczarek. Jego celem jest wyniszczenie chorobotwórczych grzybów, które mogą się w nim znajdować. Ciekawostką jest to, że po zakończeniu pasteryzacji, wysyła się próbkę podłoża do laboratorium, aby sprawdzić, czy nie zawiera ono szkodliwych patogenów. Tak przygotowane podłoże jest poddawane kolejnym zabiegom, które określane są jako druga i trzecia faza rozwoju. Zarówno podłoże fazy 2, jak i fazy 3 ma w swojej ofercie producent podłoża do uprawy pieczarek Kania.net.pl.

Podłoże do pieczarek z wsianą grzybnią – jak uprawiać?

Mniej więcej po 2-3 tygodniach fermentacji następuje druga faza, która polega na całkowicie kontrolowanej pasteryzacji. W tym czasie zostaje również wsiana grzybnia pieczarek. W związku z tym, że faza druga jest wczesną fazą, ze świeżo zaszczepioną grzybnią, to trzeba poczekać jeszcze około dwóch tygodni do momentu, w którym będzie można je okryć torfem. W uprawie pieczarek przy użyciu podłoża fazy 2 bardzo istotne jest utrzymanie optymalnej temperatury na poziomie 25 stopni Celsjusza. Jeśli nie dopilnujemy tego warunku, to ryzykujemy, że w grzybni rozwiną się konkurencyjne w stosunku do pieczarek organizmy. Drugą bardzo ważną kwestią jest odpowiednie nawilżanie podłoża. Generalnie uprawa pieczarek ma miejsce na specjalnych regałach uprawowych. Podczas tego procesu trzeba dbać o utrzymanie czystości w przejściach pomiędzy nimi, czego dokonuje się poprzez dezynfekcje.

Jak już wspominaliśmy, istnieje możliwość zakupu podłoża do pieczarek w fazie trzeciej. Jest to etap, w którym grzybnia pieczarki rośnie już w masie podłoża, dzięki czemu cały proces mający miejsce pod naszym okiem trwa krócej niż w przypadku podłoża fazy 2. Na tym etapie możliwe jest również dodawanie suplementów, które wspomagają wzrost pieczarek. Okres wzrostu grzybów od momentu zakupu podłoża fazy 3 do chwili ich zebrania trwa około trzech tygodni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here