Dieta wegetariańska a odchudzanie.

Nawet zwykły czosnek może sprawić, że masa naszego ciała zacznie spadać znacznie szybciej niż było to dotychczas. Jeżeli nie przepadamy za jego mocnym smakiem i intensywnym, ostrym aromatem, możemy po prostu dodawać go do potraw – w niektórych z nich będzie on zupełnie niewyczuwalny. Stosowany w roli przyprawy potrafi natomiast podkręcić smak przeróżnych dań i zmienić je nie do poznania. Nawet jeśli do tej pory w ogóle nie stosowaliśmy go w swojej kuchni, odkrywając stopniowo jego kolejne właściwości zdrowotne oraz dietetyczne, zaczniemy używać go z przyjemnością. Czosnkiem możemy doprawić niemalże wszystko. Idealnie odnajdzie się on warzywnych zupkach oraz przetartych kremach. Możemy dodać go do leczo, fasolki po bretońsku czy nawet mięsnego gulaszu, niemalże w ogóle nie wyczuwając go potem w smaku potrawy. Czosnek zazwyczaj zniechęca nas do siebie swoim zapachem. Jest on tak silny i mocny, że staje się wręcz nieprzyjemny dla naszych nozdrzy. Nie zwracajmy jednak na to zbyt dużej uwagi. Zobaczmy natomiast, jak czosnek a odchudzanie płynnie się ze sobą łączą. Odkąd na stałe zagości on w naszej diecie, będziemy mogli także wspierać swoje zdrowie. A to powinno być dla nas najważniejsze – ważniejsze od samej sylwetki.

Czosnek usprawnia pracę naszego serca. Jeżeli więc mamy z tym organem pewne problemy bądź wciąż bezsilnie próbujemy leczyć schorzenia związane z samym układem krążenia, koniecznie powinniśmy sięgnąć po ten naturalny specyfik. Być może zastąpi on nam drogie i mało skuteczne środki farmakologiczne. Czosnkiem uzupełnimy dosłownie wszystko – nie musimy wcale przyjmować go pod jego pierwotną postacią, co byłoby dość ciężkie, praktycznie niewykonalne. Jeżeli nie chcemy przyprawiać nim swoich codziennych potraw, możemy przygotować z niego naturalne masło czosnkowego. Do zwykłego masła dorzućmy kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i przyprawmy to wszystko solą, pieprzem oraz mieszankami dowolnych ziół (np. ziół prowansalskich). Pastę nakładajmy na świeże żytnie pieczywo i jedzmy podczas drugiego śniadania lub poobiedniej przekąski. Czosnek rozkurczy nasze naczynia krwionośne i sprawi, że staną się one bardziej elastyczne. Jeżeli będziemy jeść go codziennie, z czasem dostrzeżemy również zmiany w składzie naszej krwi. Obniży się powiem poziom występującego w niej cholesterolu. Aby taki cel osiągnąć, musimy spożywać codziennie przynajmniej dwa ząbki czosnku (ale jeden też będzie w porządku).

Na pewno doskonale wiemy o tym, że to właśnie czosnek jest jednym z najlepszych domowych i stu procentowo naturalnych lekarstw. Stosowały go już nasze mamy i babcie, więc sami inspirujemy się ich działaniami i sięgamy po to warzywo w momencie, gdy zaczynamy coraz bardziej kasłać, a bóle głowy i mięśni stają się nie do zniesienia. Nie możemy sobie pozwolić na żadne choroby. Musimy przecież codziennie pracować i mamy na swojej głowie tak wiele obowiązków, że nikt za nas nie mógłby ich wypełnić. Niestety trudno jest uniknąć chorób, zwłaszcza teraz, gdy co druga osoba w tramwaju kaszle, nie zawsze przysłaniając swoje usta ręką i w ten sposób roznosząc wszelkie zarazki i bakterie. W tym ciężkim dla naszego zdrowia okresie powinniśmy koniecznie przyjmować zwykły czosnek. Wzmocni on nasz organizm od środka, zapobiegając ewentualnym zachorowaniom. Tak naprawdę nie musimy go spożywać w jakichś niesamowicie dużych dawkach, aby dzięki niemu poprawić swoją odporność. Jeden ząbek czosnku dziennie w zupełności wystarczy. Jeżeli jednak dopadnie nas już przeziębienie lub grypa, zwiększmy tą dawkę do dwóch ząbków. Czosnek zadziała pozytywnie na nasze drogi oddechowe, pomoże nam szybciej uporać się z uciążliwym kaszlem i bólem gardła, a także zmniejszy temperaturę naszego ciała. Powinniśmy podawać go także dzieciom cierpiącym na gorączkę.

Czosnek a odchudzanie – jeżeli jednak zaczęliśmy już czytać ten artykuł, najprawdopodobniej najbardziej interesuje nas to, jak taki czosnek może pomóc nam w redukowaniu masy ciała. Na szczęście nawet z tym problemem radzi on sobie znakomicie. Czosnek wspomaga odchudzanie poprzez przyspieszanie tempa przemiany materii. Gdy nasz układ metaboliczny zaczyna prędzej i lepiej działać, zrzucanie kilogramów nagle okazuje się banalnie proste. Na efekty nie musimy czekać w nieskończoność. Bez trudu pozbywamy się swoich zbędnych produktów przemiany materii, dlatego już po tygodniu masa naszego ciała jest niższa, a obwody całego ciała zauważalnie się zmniejszają. Czosnek fantastycznie uzupełni nasze codzienne potrawy. Przygotujemy z niego znakomity sos czosnkowy, który spokojnie możemy jeść nawet na diecie. Całe opakowanie jogurtu naturalnego przelejmy do mniejszej miseczki. Wyciśnijmy do niej dwa lub trzy ząbki czosnku albo drobno go poszatkujmy i dodajmy do masy. Następnie posypmy nasz prawie gotowy sos świeżym koperkiem, oregano lub bazylią, a także dodajmy do niego szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Takim dipem możemy smarować pokrojone w mniejsze cząstki warzywa i zajadać się nimi podczas wieczornych seansów filmowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here