Nabiał należy do jednych z najbardziej ulubionych pokarmów. Są ludzie, którzy mogliby obejść się bez mięsa, ale nie bez nabiału. Nabiał to nie tylko mleko, które jest podstawowym składnikiem do wyrobów mleczarskich. W skład nabiału wchodzą też sery twarde i miękkie, śmietana, jogurty, kefir, maślanka, lody. Czyli wszystko to, co powstało z mleka.
Na sklepowych półkach znajdziemy nabiał z wysoką ilością tłuszczu, jak i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. Osoby zainteresowane pytają czasem, czy nabiał a odchudzanie wzajemnie się nie wykluczają? Dbając o stałą wagę ciała lub będąc w trakcie kuracji odchudzającej można wybrać ten nabiał, który jest uboższy w tłuszcz. I tak na przykład w szklance mleka posiadającego 3,2 procent tłuszczu znajduje się 145 kalorii. Natomiast w mleku bardzo chudym już tylko 90 kalorii. Ser biały tłusty w 100 gramach posiada 165 kalorii, a ser chudy ma w 100 gramach tylko 100 kalorii. Jedna szklanka serwatki, to 60 kalorii. A jedna szklanka maślanki zwiera ich tylko 70. Jogurt owocowy, to około 125 kalorii, A jogurt naturalny posiada 60 kalorii.
Wracając do mleka, to trzeba podkreślić, że zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Jest bardzo ważnym pokarmem zwłaszcza dla dzieci i osób młodych do trzydziestego roku życia.
Jednak nie każdy może pić mleko. Organizm niektórych osób nie toleruje laktozy, która znajduje się w mleku od krowy. Laktoza jest cukrem mlekowym, który jest najważniejszym węglowodanem mleka. Dlatego osoby z nietolerancją laktozy muszą zwrócić się w stronę mleka koziego.
Mleko od krowy to bogate źródło białka i wapnia. Czyli tych składników, które wpływają pozytywnie na układ kostny. I są najbardziej wskazane dla najmłodszego pokolenia, oraz dla kobiet w ciąży i kobiet w okresie menopauzy. Spożywanie mleka i jego przetworów stanowi uzupełnienie codziennej diety. Na przykład białko stanowi podstawowy budulec ludzkiego ciała. Bo z białka zbudowane są mięśnie, różne narządy w ciele człowieka, ścięgna, gruczoły, wiązadła. Białka potrzebują także nasze paznokcie i włosy. Oraz nasza skóra. Dzięki obecności białka nasza skóra jest doskonale nawilżona, jędrna i mocna.
Ponadto bardzo ważne dla naszej skóry są lipidy. Zabezpieczają one naszą skórę przed odparowaniem wody, jak i przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych, jak wiatr, słońce, czy opady.
W mleku i innym nabiale znajdują się niezbędne dla człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe spełniające w naszym organizmie wiele funkcji. Zapobiegają one przesuszeniu skory, rozszerzają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, pobudzają i regenerują tkankę łączną. Oraz biorą udział w metabolizmie. I tym samym wpływają na zmniejszenie wagi ciała.
W nabiale znajduje się kwas mlekowy, który ma duży wpływ na utrzymanie prawidłowej wagi ciała, bo reguluje przemianę materii.
Nabiał, to także kopalnia witamin. Są obecne w nim witaminy A, C, D, K, PP i witaminy z grupy B. Oraz minerały, jak potas, magnez, fosfor.
Konsumpcja mleka i jego przetworów zapobiega łamliwości kości, osteoporozie, chorobom niedokrwiennym serca, nadciśnieniu tętniczemu, rakowi jelita grubego.
Nabiał posiada wapń. A wapń wpływa na zmniejszenie łaknienia. Czyli pomaga schudnąć osobom z nadwagą lub osobom otyłym. Okazuje się, że nabiał a odchudzanie są ze sobą w jakimś stopniu powiązane. Mleko i jego przetwory wbrew powszechnym opiniom nie powodują tycia. Oczywiście pod warunkiem, że są spożywane w rozsądnych ilościach.
Wszelkiego rodzaju sery, to wyroby mleczne. Ser wytwarzany jest poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka. Powstaje wówczas skrzep, który w dalszej kolejności podlega odpowiedniej obróbce. Istnieją różne rodzaje sera w zależności od gatunku mleka, konsystencji, zawartości tłuszczu, procesu produkcji, czasu dojrzewania sera. Ser jest ważnym źródłem wapnia i białka. Sery twarde, tak zwane żółte są dość kaloryczne. Także dbając o właściwą wagę ciała trzeba spożywać je w rozsądnych ilościach.
Następnym bardzo chętnie konsumowanym przez miliony ludzi na świecie produktem mleczarskim jest jogurt. Uwielbiany jest przez dzieci, a zwłaszcza ten owocowy, w którym znajdują się spore kawałki owoców. Chętnie jedzony jest także przez osoby chore, starsze, jak i wszystkie inne, gdyż wspaniale niweluje łaknienie. Posiada on gęstą konsystencję. Smak jogurtu jest słodki z lekką kwaskowatą nutką.
Do produktów mlecznych zalicza się także kefir. Uwielbiany zwłaszcza przez starsze pokolenie. Prawdopodobnie jest rodem z Kaukazu. Odkryty został przez starożytnych owczarzy kaukaskich. A nazwa jego pochodzi od tureckiego słowa i znaczy tyle, co przyjemność, radość. Kefir jest to musujący napój z fermentowanego mleka. Jest najstarszym produktem fermentowanym. Kefir, to produkt mleczny o najwyższej jakości odżywczej. Jest on naturalnym probiotykiem.
Omawiając przetwory mleczne nie sposób nie wspomnieć o śmietanie i maślance. Jedna i druga jest uwielbiana przez miliony ludzi i chętnie wykorzystywanej w kuchni. Niestety śmietana choć jest bardzo smaczna, to posiada sporo kalorii. Jedna łyżka śmietany ma ich około 40. Ale maślanka posiada ich znacznie mniej. Maślanka jest produktem mlecznym powstałym w efekcie oddzielenia tłuszczu od śmietany. Korzystna dla zdrowia, bo bogata w lecytynę, białka i sole mineralne.