Osoby, które się odchudzają z pewnością znają ten ból. Dla łasuchów wyrzeczenie się chociażby drobinki czegoś słodkiego, to ogromne poświęcenie. Ale czy naprawdę na dicie odchudzającej, należy kategorycznie wystrzegać się słodkości? To chyba za daleko idące wnioski. Organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania wszystkich składników odżywczych, ale w odpowiedniej ilości i proporcji. Czy jest zatem w diecie odchładzającej miejsce na słodycze?
Słodkość słodyczy nierówna
Czasami dietetycy wręcz zalecają nam niewielki ilości słodyczy, dla wzmocnienia i dobrego samopoczucia. Mówi się np. o dobroczynnym wpływie miodu. Czy na przykład cynamon z miodem na odchudzanie to rozsądne rozwiązanie? Oczywiście, że tak, jeśli tylko potrafimy zachować umiar. Rozgrzewające przyprawy, które często dodajemy do słodyczy to prawdziwy zastrzyk prędkości dla naszego metabolizmu. Warto więc stosować go na diecie, nawet tej najbardziej restrykcyjnej.
Najważniejsze, aby uważać, na to, co znajduje się w naszych słodyczach oprócz składników zdrowych i przychylnych naszej figurze. Dlatego warto robić małe słodkie przekąski samemu w domu. Mamy całkowitą kontrolę nad składem. A z zaledwie kilku składników można wyczarować zdrowe, dietetyczne i przepyszne domowe słodkości. dziś dwa przykładowe przepisy na takie właśnie domowe wyroby. Ciasteczka na bazie masła orzechowego z dodatkiem cynamonu oraz orzechowe kuleczki z miodem to idealna propozycja dla łasuchów na diecie.
Ciasteczka cynamonowe z masłem orzechowym.
Składniki:
– 1 szklanka masła orzechowego,
– 3 łyżki płynnego miodu,
– 1 płaska łyżeczka cynamonu,
– 1 jajko.
To bardzo prosty i niezawodny przepis. Najważniejszy jest tu wybór dobrego masła orzechowego. Jeśli kupujemy je w sklepie, wybierzmy to bez zawartości cukru i soli. Najlepiej, żeby składało się z samych jedynie orzechów. Można też zrobić masło orzechowe samemu. Orzeszki arachidowe wystarczy lekko podprażyć i zmiksować w blenderze z niewielkim dodatkiem oleju np. kokosowego lub migdałowego. Taki kem można przechowywać przez wiele tygodni. Podane składniki zagniatamy na gładką masę, formujemy ciasteczka i pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Dietetyczne ciasteczka orzechowe z miodem
Składniki:
– 20 dag mielonych orzechów,
– 1 szklanka mąki z pełnego przemiału,
– 0,5 szklanki oleju z pestek winogron,
– 3 łyżki płynnego modu,
– 1 jajko,
– szczypta soli,
– 0,5 tabliczki deserowej czekolady z dużą zawartością kakao.
Przyrządzanie naszych dietetycznych ciasteczek rozpoczynamy od uprażenia orzechów na suchej patelni lub w piekarniku. Dobór orzechów jest w zasadzie dowolny. Można użyć mieszanki różnych gatunków lub dodać tylko jeden rodzaj, który najbardziej lubimy. Orzechy to główny składnik naszych słodkości, zatem należy wybrać bakalie najlepszej jakości.
Pamiętajmy też, że to podstawa smakowa naszego wypieku, dlatego to, jaki gatunek dodamy do ciasteczek, zadecyduje o ich aromacie. Wbrew pozorom orzechy bardzo się od siebie różnią. Jeśli wybierzemy laskowe, nasze ciasteczka będą miały wyraźnie intensywny i słodkawy smak. Orzechy włoskie będą zdecydowanie mniej intensywne i wyczuwalne.
Świetnie sprawdzą się również pistacje, szczególnie te solone. Nadadzą one ciasteczka bardzo oryginalnego smaku i nowoczesnego sznytu, bo połączeni słodkich i słonych smaków, jest dziś bardzo na czasie. Jeszcze inny aromat uzyskamy stosując migdały. Wypieku będą wówczas pachniały słodkim, szlachetnym marcepanem.
Możliwości jest wiele, ale bez względu na to, jaki rodzaj orzechów wybierzemy, zawsze należy je podprażyć przed zmiksowaniem. Prażenie wydobywa naturalny aromat, z orzechów, uwalniają się olejki eteryczne, smak zyskuje na intensywności. Można zrobić to po prostu na patelni bez żadnych tłuszczowych dodatków, ponieważ orzechy same w sobie mają już wystarczająco dużo tłuszczu.
Podprażone orzeszki mieliny na pył. Maja nam one zastąpić część mąki, którą musielibyśmy dodać w przypadku normalnych ciasteczek. Można oczywiście zostawić kilka sztuk orzechów i posiekać je na grubsze cząstki. Taki, które będą wyraźnie wyczuwalne w ciasteczkach po rozgryzieniu. Ze względu na uprzednie podprażenie będę nam bardzo przyjemnie chrupać pod zębami.
Mąkę, zmielone orzechy, tłuszcz, jajko, miód i szczyptę soli, należy teraz dokładnie zagnieść na jednolitą gładką masę. Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby lekko stężało. Będzie się wówczas wygodniej formowało nasze słodkości.
Za pomocą łyżki nabieramy odpowiednie porcje ciasta i formujemy zgrabne, niewielki kuleczki. Układamy je na blasze piekarnik-owej i lekko spłaszczamy dłonią. Należy zachować małe odstępy, chociaż nasze ciasteczka nie rosną zbyt dużo. Pieczemy ciastka w temp. 180 stopni przez 13-15 min. Nie będą one miały szczególnie intensywnego koloru, ale rozchodzący się po kuchni aromat miodu i orzechów, z pewnością poinformuje o ich upieczeniu.
Trzy małe ciasteczka z miodem i orzechami lub małe cynamonowce to niewielka ilość kalorii i cukru. Można je zjeść bez wyrzutów sumienia, nawet na diecie odchudzającej.