Zupy odchudzające

W dzisiejszych czasach można znaleźć tysiące diet obiecujących utratę zbędnych kilogramów. Z biegiem czasu, wraz ze zwiększeniem się ilości osób wykształconych w zakresie żywienia, wzrosła świadomość ludzi w zakresie diet, które nie polegają już na głodówkach, lecz na dobraniu odpowiednich produktów oraz ich ilości w jadłospisie. Ponadto stwierdzono, iż aby utracić zbędne kilogramy, można wykorzystać spożywane codziennie posiłki, jedynie nieco je modyfikując. Przykładem może być zupa na odchudzanie, która nie różni się znacząco od powszechnie przygotowywanych posiłków. Zupy są powszechnie znane na całym świecie, przygotowywane są z przeróżnych składników oraz mogą pełnić funkcję przystawki lub dania głównego. Spożywa się je w ramach obiadu, kolacji, a nawet śniadania, a w ostatnich latach udowodniono, że ich regularne spożywanie nie tylko jest korzystne dla zdrowia, ale również pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki, co doprowadziło do opracowania kuracji zwanej dietą zupową. Terapia ta narodziła się za sprawą brazylijskiej modelki, której zupa na odchudzanie pozwoliła zgubić zbędne kilogramy. Bardzo szybko kurację zaczęły stosować inne celebrytki, również obserwując u siebie wyraźny spadek wagi. Według prekursorki diety zupa na odchudzanie pozwala na zmniejszenie wagi nawet o dziewięć kilogramów w przeciągu tygodnia, jednak jak wynika z przeprowadzonych badań, u przeciętnych kobiet jest to od dwóch do trzech kilogramów na tydzień, co jest znacznie zdrowsze dla ludzkiego organizmu. Duża zaletą tego typu terapii jest fakt, iż zupa na odchudzanie jest prosta w przygotowaniu, tania, a ponadto może ona stanowić zastępstwo każdego posiłku, spożywanego w ciągu dnia. Głównymi składnikami są warzywa, które sprawiają, że danie jest zarazem lekkie i sycące, ponadto dodaje się do nich ziarna zbóż, chude mięso, a także chudy nabiał i zioła, które nadają daniu aromatyczny smak. Ze względu na to, iż zupa stanowi potrawę płynną i jest bogata w warzywa zawierające błonnik, to przy małej kaloryczności daje uczucie sytości na długi czas.
Dieta może mieć różne formy. Jedna z nich polega na tym, iż zupa na odchudzanie zastępuje wszystkie posiłki w ciągu dnia. Terapia trwa siedem dni i jest skierowana do osób, które chcą w krótkim czasie utracić zbędne kilogramy, nie wyniszczając przy tym organizmu. Aby ocenić skuteczność diety za pomocą liczb, wystarczy założyć, iż porcja zupy mająca dwieście pięćdziesiąt gram będzie dostarczała energii o wartości stu pięćdziesięciu kalorii, to spożywając każdego dnia od pięciu do sześciu takich porcji, dostarczymy do organizmu poniżej dziewięciuset kalorii, czyli znacznie mniejszą wartość od dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej, co w konsekwencji prowadzi do szybkiej i znacznej utraty wagi. Druga forma diety polega na tym, iż zupa na odchudzanie jest spożywana zamiast jednego lub dwóch posiłków z pięciu, które są spożywane w ciągu dnia. Można ją zatem spożywać w ramach śniadania i kolacji lub obiadu i lunchu. Tą formę terapii można stosować bez ograniczeń czasowych, gdyż nie powoduje ona tak gwałtownego spadku wagi, jak ma to miejsce w przypadku metody pierwszej.
Zupa na odchudzanie nie musi być przyrządzana z wymyślnych składników, nie jest to również wyłącznie kapuśniak. Aby stworzyć taką dietetyczną potrawę wystarczy zazwyczaj jedynie zmodyfikować tradycyjnie stosowane przepisy. Zupa na odchudzanie może być zupą pomidorową, która jest bogata w likopen, mający działanie odmładzające oraz przeciwnowotworowe. Koniecznym jest jednak zrezygnowanie z wysokokalorycznych dodatków czyli makaronu i ryżu, a także ograniczenie użycia soli. Zupa na odchudzanie można być również przyrządzona poprzez modyfikację tradycyjnej ogórkowej. Należy dodać do niej szczypiorek lub cebulkę dymkę, która nie tylko jest bogata w witaminę C, wapń oraz żelazo, ale również chroni organizm przed infekcjami oraz przyspiesza metabolizm.
Zupa na odchudzanie może być również spożywana jednodniowo, nie doprowadzi ona wówczas do spektakularnego zmniejszenia wagi, ale będzie to doskonały detoks dla organizmu. W takim przypadku wystarczy przygotować rano duży garnek potrawy i spożywać go przez cały dzień.
Zupa na odchudzanie powinna zostać wzbogacona w odpowiednio dobrane, pod względem jakościowym i ilościowym dodatki, które mają ogromne znaczenie na kaloryczność posiłków. Węglowodany są wprowadzane zazwyczaj w formie kaszy lub ciemnego ryżu, natomiast białko uzyskuje się z roślin strączkowych, chudego mięsa oraz ryb. Istotnym jest również, aby zupa na odchudzanie została wzbogacona ziołami, które przyspieszają trawienie, a także nabiałem w postaci chudego jogurtu, który jest źródłem wapnia. Korzystne działanie mają również przyprawy, jak na przykład chilli i imbir, które rozgrzewają oraz przyspieszają spalanie tłuszczu. Można również zastosować cynamon, który poprawia pamięć, kolendrę, wpływającą korzystnie na nastrój oraz pieprz cayenne, który przyspiesza leczenie infekcji. Aby dostarczyć organizmowi witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów omega warto jest, aby zupa na odchudzanie została wzbogacona pestkami dyni oraz orzechami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here